היו לי הרבה ספקות האם לקרוא למה שאני עושה בשם ״קורס״. הרי אין כאן כיתה ולא הרצאה.
כמובן, כל קורס און-ליין חסר את הדברים האלו. אבל אצלי הדברים האלו חסרים גם במובן הוירטואלי: רוב הקורסים און-ליין כוללים קטעי וידאו, שהם במידה מסויימת התחליפים לכיתה וההרצאה בעולם המוחשי.
מה שמעלה את השאלה מדוע באמת לא בניתי את הקורס הזה כקורס וידאו.
ללא ספק, לקורס און-ליין המורכב מקטעי וידאו יש מעלה שהוא ויזואלי ורמת הריכוז בו גבוהה יותר. כמו כן, פעמים שקל יותר להסביר עקרון כלשהו בעזרת וידאו.
מן העבר השני, לקורס כתוב יש מעלות אחרות, שלדעתי מאפילות על יתרונות קורסי הוידאו.
המעלה הראשונה היא אוריינטציה גבוהה יותר ביחס לכלל החומר. קל יותר להתמצא היכן נמצאים בחומר כשמדובר בחומר כתוב. אני לא מדבר רק במובן הכמותי, אלא במובן האיכותי - קל להתמצא יותר איזה נושאים לובנו ובאיזו רמה.
המעלה השניה היא שליטה טובה יותר בקצב הלימוד. פעמים רבות הלומד נתקל בחומרי לימוד שהוא כבר מכיר, או מכיר למחצה, או אפילו סתם מבין אותו במהירות. הכתבה של קצב הלימוד לפי קצב ההרצאה של מגיש הקורס היא הרבה פעמים הטרחה לחינם.
וגם להיפך. פעמים שהלומד דוקא מתקשה במקומות מסויימים. קפיצה הלוך ושוב בתוך קטעי הוידאו וביניהם היא לרוב משימה מעצבנת.
קורס כתוב, לעומת זאת, מאפשר רפרוף עם העיניים במקומות מתאימים, והתעכבות וקריאה שוב ושוב בנושאים קשים יותר, ללא מאמץ מיוחד.
המעלה השלישית היא היכולת לקפוץ קדימה ואחורה בין נושאים מקושרים. קורסים מתקדמים בנויים בדרך כלל נדבך מעל נדבך, מה שמוביל פעמים רבות לתופעה המוכרת של כרטיסיות רבות פתוחות במקביל בדפדפן, כדי לחזור אחורה לחדד נקודה רלוונטית, אבל עדיין להישאר באותו המקום בחומר. ההתנהלות הזו קשה יותר בקורסי וידאו.
כתוצאה מהסיבות שמניתי, ההספק בקורסים כתובים רב יותר.
מכל הסיבות האלו אני אוהב יותר קורסים כתובים. ומסיבה זו החלטתי להגיש את הקורס בצורה הזו.
וזו גם הסיבה שאני קורא לזה ״קורס״. בסופו של דבר אני מעביר ידע מקיף בנושא כלשהו מתחילתו ועד סופו, תוך העברת ידע פרקטי, מלווה בדוגמאות ותרגילים. המדיום הוא לא זה שמשנה.