מדוע הקורסים שאני מציע ערוכים כטקסט ולא בקטעי וידאו?

היו לי הרבה ספקות האם לקרוא למה שאני עושה בשם ״קורס״. הרי אין כאן כיתה ולא הרצאה.

כמובן, כל קורס און-ליין חסר את הדברים האלו. אבל אצלי הדברים האלו חסרים גם במובן הוירטואלי: רוב הקורסים און-ליין כוללים קטעי וידאו, שהם במידה מסויימת התחליפים לכיתה וההרצאה בעולם המוחשי.

מה שמעלה את השאלה מדוע באמת לא בניתי את הקורס הזה כקורס וידאו.

ללא ספק, לקורס און-ליין המורכב מקטעי וידאו יש מעלה שהוא ויזואלי ורמת הריכוז בו גבוהה יותר. כמו כן, פעמים שקל יותר להסביר עקרון כלשהו בעזרת וידאו.

מן העבר השני, לקורס כתוב יש מעלות אחרות, שלדעתי מאפילות על יתרונות קורסי הוידאו.

המעלה הראשונה היא אוריינטציה גבוהה יותר ביחס לכלל החומר. קל יותר להתמצא היכן נמצאים בחומר כשמדובר בחומר כתוב. אני לא מדבר רק במובן הכמותי, אלא במובן האיכותי - קל להתמצא יותר איזה נושאים לובנו ובאיזו רמה.

המעלה השניה היא שליטה טובה יותר בקצב הלימוד. פעמים רבות הלומד נתקל בחומרי לימוד שהוא כבר מכיר, או מכיר למחצה, או אפילו סתם מבין אותו במהירות. הכתבה של קצב הלימוד לפי קצב ההרצאה של מגיש הקורס היא הרבה פעמים הטרחה לחינם.

וגם להיפך. פעמים שהלומד דוקא מתקשה במקומות מסויימים. קפיצה הלוך ושוב בתוך קטעי הוידאו וביניהם היא לרוב משימה מעצבנת.

קורס כתוב, לעומת זאת, מאפשר רפרוף עם העיניים במקומות מתאימים, והתעכבות וקריאה שוב ושוב בנושאים קשים יותר, ללא מאמץ מיוחד.

המעלה השלישית היא היכולת לקפוץ קדימה ואחורה בין נושאים מקושרים. קורסים מתקדמים בנויים בדרך כלל נדבך מעל נדבך, מה שמוביל פעמים רבות לתופעה המוכרת של כרטיסיות רבות פתוחות במקביל בדפדפן, כדי לחזור אחורה לחדד נקודה רלוונטית, אבל עדיין להישאר באותו המקום בחומר. ההתנהלות הזו קשה יותר בקורסי וידאו.

כתוצאה מהסיבות שמניתי, ההספק בקורסים כתובים רב יותר.

מכל הסיבות האלו אני אוהב יותר קורסים כתובים. ומסיבה זו החלטתי להגיש את הקורס בצורה הזו.

וזו גם הסיבה שאני קורא לזה ״קורס״. בסופו של דבר אני מעביר ידע מקיף בנושא כלשהו מתחילתו ועד סופו, תוך העברת ידע פרקטי, מלווה בדוגמאות ותרגילים. המדיום הוא לא זה שמשנה.

איך תמחרתי את הקורס?

אני יודע שהשאלה כיצד לתמחר מוצרים דיגיטליים מעסיקה רבים. אשתדל לתאר כאן את מבטי על העניין.

קראתי את הספר האלקטרוני ״Don't just roll your dice״. הספר כולו מוקדש לנושא זה. הנה כמה מהתובנות שנוגעות לענייני.


צעד ראשון: כמה זה עולה לי

הצעד הראשון היה להעריך כמה יעלה לי לכתוב את הקורס. מכיון שאני לא עובד כשכיר וזה פחות או יותר הדבר היחיד שאני הולך להתעסק בו בשנה הקרובה - אני מניח שהעלות המינימלית שלי היא כמה אלפי שקלים כ"משכורת".

השכר הממוצע (נטו) במשק מסתובב סביב 8,000 שקל בחודש. מה שאומר שאני מצפה לרווחים שבתקוה לא יפחתו מ-100 אלף שקל בשנה הקרובה.

יש כמה בעיות עם המספר הזה. ראשית, הקורסים שאני כותב לא ייעלמו אחרי שנה. אני מניח שיהיו הכנסות כלשהם גם בהמשך. שנית, הציפיה הזו לא מתמחרת את הסיכון. יש סיכוי גבוה מאוד שהרווחים יהיו נמוכים הרבה יותר מהסכום הזה, כך שאם מכניסים לחישוב גם את התוחלת (הסכום הרצוי כפול הסיכויים שזה אכן יקרה), אז ההכנסות צריכות להיות גבוהות הרבה יותר.

אבל מכיון שהבעיות האלו משקפים ספקולציות בכיוונים מנוגדים - אני לא יודע מה יהיו ההכנסות שלי אחרי שאסיים לכתוב את הקורסים ואני לא יודע לכמת את הסיכון - החלטתי שלצורך העניין הם מבטלים אחד את השני ונשארתי עם המספר העגול: רווח של 100 אלף שקל בשנה הקרובה.


צעד שני: איך זה נראה מהצד השני

הצעד השני היה לדמיין כיצד מתכנת פוטנציאלי עשוי לראות את הדברים. מתכנתים הם בדרך כלל אנשים טכנולוגיים ממעמד סוציו-אקונומי גבוה, כך שסביר להניח שהם לא רגישים למחיר ושהם לא ירתעו לבצע קניה בסכום גבוה באינטרנט.

מן העבר השני, רק חלק קטן מקהילת המתכנתים עשוי להתעניין בקורס הספציפי הזה. כך שמדובר בקהל לא גדול.

הנתונים הנ"ל הביאו אותי למסקנה שעלי לתמחר את הקורס במחיר יחסית גבוה ולמכור למספר מועט של קונים מאשר לתמחר במחיר נמוך ולמכור למספר רב של קונים.


צעד שלישי: אלטרנטיבות

קורס לרכבים אוטונומיים הוא די ייחודי, ולמיטב הבנתי רק udacity מציעים סוג כזה של תכנית. העלות שלהם היא 2,400 דולר בסה"כ (800 דולר כפול 3 סמסטרים).

udacity מציעים שורה של משאבים, נוסף על הקורס הבסיסי, שאין לי: מנחים ברמה בינלאומית (ביניהם סבסטיאן ת'ורן - מי שעמד בראש צוות הפיתוח של הרכב האוטונומי של גוגל), פורומים מפותחים, מנטורים ספציפיים, תרגילים מושקעים, בניית פרוטפוליו, סימולציות מורכבות (את פרוייקט הגמר של הסטודנטים הם מריצים על מכונית אוטונומית אמיתית) ושיעורי וידאו. אבל מעל הכל udacity מציעים credentials - תעודה מארגון מוכר.

הקורס שלי רזה יותר. בקורס שלי אני משתדל לתת ממש רק את ה-core value בהשוואה לקורס של udacity. אני אישית אוהב יותר חומר כתוב מאשר סרטוני וידאו (מסיבות שפירטתי כאן), אבל אני מודע לכך שעבור רוב האנשים זה לא כך.

בנוסף, הקורס שלי עדיין לא כתוב. אני מתכוון למכור אותו במכירה מוקדמת. אין ספק שתהיה לכך השפעה על המחיר שקונים פוטנציאליים יהיו מוכנים לשלם עבור הקורס.

מן העבר השני, אני מתחייב להחזיר את הכסף ללא שאלות לכל מי שמסיבה כלשהי מעוניין בכך. בין אם הסיבה היא שהם לא מרוצים מהקורס ובין אם הם סתם לא הצליחו להחזיק מעמד ולסיים עד הסוף.


צעד רביעי: תכל'ס

בשורה התחתונה אין כאן נוסחה מתמטית ואין לי יכולת להראות בסדרת משוואות כיצד הגעתי להחלטה. כתבתי כאן רק את הנחות היסוד שליוו אותי. כשהנתונים לפנינו, קל יותר לבצע החלטות מושכלות מהבטן :-)

אז החלטתי למכור את הקורס תחת שני תמחורים. המחיר הרגיל יהיה 1,500 שקל עבור הקורס המלא, לכשאסיים אותו.

בינתיים, כל עוד הקורס לא הושלם, אמכור אותו תמורת 1,000 שקל - 330 שקל כפול 3 חלקים*. זהו מחיר מספיק זול לעומת האלטרנטיבה של udacity, אבל כזו שתשאיר אותי עם מספיק בשר כדי להגיע ליעד של 100 אלף (רק מאה קונים) בשנה הקרובה.


*כן. אני אומר 1000 שקל למרות שתכל'ס זה 990 שקל. הפוך בדיוק ממה שימליצו אנשי השיווק. אני פשוט מתעב את השיטה הזו.